Lars Keppler- Mästarna bakom deckarsuccéerna

Lars_Kepler_in_Nov_2012

By Frankie Fouganthin (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

Bakom pseudonymen Lars Keppler ligger makarna Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril. Båda två har innan den gemensamma debuten haft egna författarframgångar. Alexandra har skrivit boken Stjärneborg som handlar om Astronomen Tycho Brahes liv, denna debutroman lovordades och tilldelades katapultpriset för bästa debutbok. Hon har även skrivit en bok om Heliga Birgitta som heter Birgitta och Katarina och även boken Mäster som gavs ut 2009.  Dessutom har Alexandra jobbat som litteraturkritiker i både Göteborgsposten och i DN. Maken Alexander var också erfaren författare innan han började skriva ihop med hustrun Alexandra. Han debuterade redan som 22 åring med debutromanen Den äkta kvinnan, men är mest känd för sin omdiskuterade och hyllade roman Regissören som handlar om Ingemar Bergman. Boken är både realistisk och fiktiv och har blivit översatt till elva olika språk, dessutom så blev boken nominerad till det mycket prestigefyllda priset The independent foreign fiction prize.

Pseudonymen Lars Keppler är en hyllning till två stycken betydelsefulla människor. Lars är en hyllning till den mycket framgångsrika författaren Stieg Larsson som gav ut Millenium triologin som handlar om journalisten Mikael Blomqvist och den utsatta men genialiska flickan Lisbeth Sallander. Medan Keppler är en hyllning till vetenskapsmannen Johannes Keppler som gjorde flera stora upptäckter inom astronomin. Deras pseudonym var meningen att hålla deras verkliga namn borta från offentligheten men media spårade ändå upp författarparet och röjde deras anonymitet.

Lars Kepplers böcker är riktiga nagelbitare som handlar om rent psykedeliska och bestialiska mord som ska lösas av den enormt smarta och begåvade kriminalaren Joona linna som är anställd vid Rikskriminalpolisen i Stockholm. Han är deras allra säkraste utredare och otroligt duktig på sitt jobb, han har ett mycket tragiskt förflutet som oftast kommer upp till ytan under hans utredningar. Under sitt arbete med att lösa de grymma morden så använder han sig ibland av mycket okonventionella metoder som hypnotisörer och i boken Eldvittnet även av ett medium. Han har en stark känsla för rättvisa och han är känd för att stanna kvar länge på brottsplatsen för att försöka förstå mördarens tankemönster, motiv och tillvägagångssätt. Han är en djupt plågad själ men med ett väldigt starkt driv att fånga och förstå den som ligger bakom de grymma brotten som begåtts.

Författarparet har gjort sig kända för att skriva på ett sätt som får det att krypa och isa i ådrorna hos den som läser. Brotten är mycket grymma och psykologiska och har en väl sammanflätad historia som sakta men säkert nystas upp med hjälp av olika ledtrådar som på ett rent genialiskt sätt vävs ihop och få läsaren att sakta förstå vad som har hänt och vilken som ligger bakom dåden. Deras däckare är riktiga bladvändare så var beredd på att det blir sena nätter med boken i hand, omöjlig att lägga ifrån sig för att släcka lampan och sova. Böckerna om Joona Linna är de perfekta semesterdeckarana för det är viktigt att du har tid att läsa när du väl har börjat för det är väldigt svårt att sluta.