Författaren och människorättsaktivisten Henning Mankell

Bild: ©Lina-Ikse leopardforlag.se

Bild: ©Lina-Ikse leopardforlag.se

Författaren och vänsteraktivisten Henning Mankell föddes den 3 februari 1948 i Stockholm. Hans föräldrar skiljde sig när han var ett år gammal och han växte upp med sin far och en äldre syster, först så bodde de i Sveg i Härjedalen där fadern var häradshövding och sedan så flyttade de ner till Borås i Västergötland. Henning var som ung starkt engagerad i den starkt vänstervridna 68 rörelsen och protesterade kraftigt mot orättvisor i världen som Vietnam kriget och apartheidregimen nere i Sydafrika. Han hade redan från början tankar om att bli författare men hans bana började ändå i teaterns värld där han satte upp olika teaterföreställningar.

Men skrivlusten fanns där och 1973 så gav han ut sin debutroman Bergssprängaren som handlar om bergsprängaren Oskar Johansson som skadas kraftigt i sitt arbete och får leva resten av sig liv som kraftigt invalidiserad. I romanen så får vi följa Oskars kamp och framtid efter olyckan. Efter debuten har Henning gett ut över ett fyrtiotal böcker, ibland flera stycken per år. Men mellan åren 1984- 1990 så blev han anställd som teaterchef på Kronobergsteatern i Växsjö och gav då under den här tiden inte ut en endaste roman.

Henning Mankell är känd för att engagera sig för de mest utsatta i samhället. År 2007 så skänkte han tillsammans med hustrun Eva hela 15 miljoner kronor till SOS barnbyar så att de kunde bygga en by i Chimoio i Mocambique. Lagom till Mankells 50 årsdag 1998 så instiftade hans dåvarande förlag ett litteraturpris som kom att kallas Afrikas röst som utdelas till Afrikanska författare. Han var också med på aktivistfartyget Ship to Gaza för att protestera mot konflikten i Israel. Boken Comedia infantil handlar om gatubarnen i Mocambique, boken blev senare också filmatiserad.

Henning Mankell är mest känd för sina böcker om polisen Kurt Wallander i Ystad men han även gett ut flera samhällskritiska böcker och flera romaner. Alla böckerna om Kurt Wallander har filmatiserats och gett stora framgångar. I filmerna så spelas Wallander av Krister Henriksson och Rolf Lassgård. Lennart Jäkel gjorde honom 2003 i Talismanen.

Privat så har Henning varit gift tre gånger. Första gången med Ulla Blom Ivarsson med vilken han fick sitt enda barn med. Andra gången så gifte han sig med norska barnmorskan Kari Eidsvold och tredje gången tillsammans med Eva Bergman som han sedan var gift med ända till sin tragiska bortgång 5:e Oktober 2015. Henning berättade redan i början av 2014 att han hade drabbats av cancer och 1,5 år senare så tog sjukdomen hans liv vid endast 67 års ålder. Hans död sörjs över hela världen och världsartisten Patti Smith som var en god vän till Henning beklagade han bortgång i ett öppet brev där hon hyllade honom för hans enorma talang och sitt oerhört stora hjärta. Flera andra har också trätt fram, bland annat Jan Guillo, och berättat om sin sorg och saknad efter Henning.

Han hade en oerhört vacker språk i sina böcker och en berättarglädje som är få förunnat.